Jan de Vliegtuigman | luxe gouden boekje

Rubinstein
9789047600015
    niet meer leverbaar
 
jan-de-vliegtuigman-ori
luxe gouden boekje
  • Beschrijving

Jan wil wel eens weten wat er in de lucht allemaal gebeurt. Hij klimt op een paar stelten, maar dat is hem niet hoog genoeg.

Gelukkig is er zijn opa. Die neemt hem mee naar het vliegveld om in een echt vliegtuig te vliegen. Maar Jan is niet tevreden. Hij wil nog hoger.

LUXE UITGAVE, original 42 PAGINA'S |  Niet meer leverbaar

Jan de Vliegtuigman verscheen in 1949 in Amerika, als 69ste Little Golden Book. Het kostte 25 dollarcent.

Een jaar later – de reeks bestond toen acht jaar – lag het honderdste Little Golden Book in de winkel. Inmiddels zijn er in de VS meer dan 1200 titels verkrijgbaar. Toen in 1953 de eerste Nederlandse “Gouden Boekjes” verschenen, waren dat bewerkingen van de Amerikaanse; generaties Nederlandse kinderen zijn er sindsdien mee opgegroeid. Toch zijn veel klassiekers nooit vertaald; Jan de Vliegtuigman is daar een voorbeeld van. Voor het eerst komt dit Gouden Boekje nu uit in een Nederlandse “speciale uitgave”, waarbij gebruik is gemaakt van de originele illustraties van Tibor Gergely (Vijf brandweermannetjes, De gele taxi, Oetel, Mannetje Nies, Het walvisje en Sloffie Sleepboot).
Bij Rubinstein verschenen eerder luxe en onverkorte (42-pagina) edities van De gele taxi, Vijf brandweermannetjes en Een jaar in de stad.

Jan de vliegtuigman is een niet eerder in het Nederlands vertaald Gouden Boekje dat in 1949 onder de titel Bobby and his Airplanes in de VS verscheen. Vanwege de prachtige tekeningen van Tibor Gergely en het feit dat Uitgeverij Rubinstein gebruik kon maken van de originelen, komt Jan de vliegtuigman meteen uit in een luxe en onverkorte (42-pagina) uitgave.

Wederom in de prachtige vormgeving van Piet Schreuders. Bij Uitgeverij Rubinstein verschenen eerder, door Piet Schreuders vormgegeven luxe edities van De gele taxi, Vijf brandweermannetjes en Een jaar in de stad.

De tekenaar Tibor Gergely werd in 1900 geboren in Boedapest. Hij was een autodidact op het gebied van schilderen en illustratie. In 1939 emigreerde hij naar de VS waar hij ondermeer covers voor het beroemde blad The New Yorker maakte. Hij is het bekendst geworden door de illustraties die hij tussen 1942 en 1978 voor de Gouden Boekjes-serie maakte. Hij maakte bijvoorbeeld de tekeningen voor Vijf brandweermannetjes, De gele taxi, Oetel, Mannetje Nies, Het walvisje en Sloffie Sleepboot. Een selectie uit zijn werk vind je ook in Het Gouden Boekjes Kijkboek van Tibor Gergely dat in 2002 bij Uitgeverij Rubinstein uitkwam.

De auteur Helen Palmer schreef kinderboeken en tijdschriftverhalen. Ze werkte veel samen met haar man, Theodor Geisel alias Dr. Seuss, die we in Nederland kennen als schrijver en tekenaar van De kat met de hoed. Helen Palmer bedacht samen met haar man een serie boeken voor kinderen die net kunnen lezen. Ze schreef ook de nooit in het Nederlands vertaalde Gouden Boekjes Tommy’s wonderful Rides en Ronny and his Machines (of: Johnny’s Machines).
Ook hebben wij De Gele Taxi en Vijf Brandweermannetjes in deze speciale uitgave.

Dit boekje kan je ook vinden op streaming services als Spotify en iTunes.

Jan de Vliegtuigman Hardcover | Rubinstein b.v.
ISBN: 9789047600015 | € 10.00

__ifPurchasable__
__endifPurchasable__