Alice in Wonderland | Disney | Gouden Boekje

Rubinstein
9789047613046
    niet meer leverbaar
 
gouden boekje
  • Beschrijving

Alice in Wonderland | Lewis Carroll | Walt Disney | Gouden Boekje

 

Alice volgt een pratend wit konijn naar zijn konijnenhol en belandt in Wonderland. Ze ontmoet Twiedeldie en Twiedeldom. Tijdens haar tocht door Wonderland komt ze allerlei vreemde wezens tegen, zoals de waterpijp rokende rups en de Kolderkat. Op een bizar theekransje maakt ze kennis met de De Hoedenmaker, de Maartse Haas.

Uiteindelijk belandt Alice bij de hartenkoningin, die de scepter zwaait in dit vreemde land. Alice haalt zich de woede van de koningin op de hals en krijgt een rechtszaak. Alice wordt bijgestaan door de broertjes Diedeldie en Diedeldom.

Alice kan ontkomen en vlucht terug naar de deur. Op het moment dat de koningin en haar leger van speelkaarten bij Alice zijn, zit Alice opeens weer naast haar zus die haar zegt dat ze de hele tijd heeft geslapen. Het lijkt dus of Alice alles alleen gedroomd heeft.

Dit Gouden Boekje verscheen in de Verenigde Staten voor het eerst in 1951, hetzelfde jaar waarin de Disney film verscheen. Het boekje verschijnt nu voor het eerst in Nederland.

 

Auteurs: Walt Disney, gebaseerd op het verhaal van Lewis Carroll, bewerkt door Al Dempster | Illustrator: Walt Disney

 

Alice's Adventures in Wonderland ontstond gedeeltelijk uit het verhaal dat Lewis Carroll op 4 juli 1862 vertelde tijdens een roeitochtje met Robinson Duckworth en de drie zusjes Lorina, Alice (destijds tien) en Edith Liddell, dochters van de classicus Henry George Liddell, bekend om zijn monumentale Griekse woordenboek A Greek–English Lexicon. Hoeveel Carroll voor en na deze "golden afternoon" verzon, is niet precies duidelijk. Uit opmerkingen in hoofdstuk 6 en 7 blijkt dat het verhaal zich afspeelt op 4 mei, Alice Liddells verjaardag.

Op aandringen van Alice begon Carroll het verhaal op te schrijven, waarmee hij volgens zijn dagboek op 10 februari 1863 klaar was. Dit was echter pas een eerste ruwe versie, Alice's Adventures Underground geheten, slechts half zo lang als het uiteindelijk gepubliceerde boek. Degenen die het manuscript lazen, waren er enthousiast over, waarna Carroll het begon uit te breiden. Omdat hij ontevreden was over zijn eigen illustraties, vroeg hij de destijds al bekende John Tenniel illustraties voor het boek te maken. In november 1865 bracht uitgever Alexander Macmillan Alice in Wonderland voor het eerst uit. De kritieken waren overwegend positief en al snel volgden herdrukken. Al in 1867 was Carroll betrokken bij Franse en Duitse vertalingen.

Alice in Wonderland Hardcover | Rubinstein b.v.
ISBN: 9789047613046 | € 7.99

 

__ifPurchasable__
__endifPurchasable__